contact

POSTADRES:
de Woudhorne 33
9101 DE Dokkum

BANK:
NL 30 ABNA 050.13.54.220

E-mail:
stichtingcamelia@gmail.com


Panti Asih: huis van liefde

Op 15 december 1967 werd Panti Asih opgericht en gevestigd in oude sanatorium gebouwen in Pakem, op de helling van de vulkaan Merapi, ruim 20 km ten noorden van Yogyakarta, Java. Degenen die in het begin een belangrijk rol hebben gespeeld waren de Nederlandse dr. Bliek en dr. Guno Samekto die verbonden was aan ziekenhuis Bethesda in Yogyakarta. Ze zagen het grote belang in van bijzondere zorg voor personen met een verstandelijke beperking. De heer en mevr. Senduk waren jarenlang met veel bewogenheid het directeursechtpaar. Zij werden opgevolgd door het huidige directeursechtpaar Frans Allorerung en zijn vrouw Santi.

De naam Panti Asih betekent: huis van liefde.

Panti Asih is opgericht omdat er veel te weinig aandacht en zorg was voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze werden in huis gehouden en soms zelfs uit schaamte verstopt. Meestal gingen ze niet naar school. De verstandelijke beperking werd verergerd door armoede. Daarbij is te denken aan gebrek aan geld, maar ook aan ontbreken van onderwijs, slechte sociale contacten en vooral ook een gebrek aan waardering. Velen worden als minderwaardig beschouwd en daarom soms zelfs uitgescholden. Panti Asih in Pakem heeft lange tijd huisvesting en zorg geboden aan 80-100 vaste bewoners. Er was een groep bewoners die volledig zorgafhankelijk was. Een eenvoudig gesprek voeren konden ze niet. Een tweede groep was meervoudig gehandicapt en moest gedeeltelijk geholpen worden. Een derde groep ging naar school, werkte mee in de keuken of in de tuin. Deze zorg was zeer intensief en door verminderde inkomsten en stijgende kosten kon Panti Asih dit niet volhouden. Men heeft toen plannen gemaakt voor een nieuwe opzet, met een geringe groep vaste bewoners.

Panti Asih baru: het nieuwe Panti Asih

Na de heftige uitbarsting van de vulkaan Merapi in oktober 2010 werden de bewoners na evacuatie naar hun eigen familie gebracht en werd uitgelegd dat Panti Asih niet in staat was hen weer huisvesting te bieden. Dat was een ingrijpende en ook verdrietige maatregel. Er waren toen nog 8 bewoners die wegens ontbreken van gegevens over de familie weer in Panti Asih konden komen wonen. In de nieuwe opzet kregen Community Based Rehabilitation trainingen een grote rol. Jongeren met een betrekkelijk lichte verstandelijke beperking krijgen de kans om deel te nemen aan een training van 8 weken, waarin ze kennis en vaardigheden opdoen (veeteelt, tuinieren, gebruiksvoorwerpen maken, schoonmaken etc.), maar ook sociale contacten onderhouden, omgaan met geld, en gezond leven. De doelstelling is om hen meer zelfredzaam te maken, zodat ze een volwaardige plaats in gezin en samenleving kunnen innemen. Deze opzet bleek succesvol. Na 2011 is er een reeks van CBR-trainingen gehouden. Het verblijf van 8 weken was mogelijk omdat de gebouwen zijn aangepast en geschikt zijn gemaakt voor tijdelijke opvang van 20 cursusdeelnemers. Na het verblijf in Panti Asih gaan ze weer naar huis huis, want dat is de plek waar ze hun leven leiden. De familie en de mensen in hun woonomgeving zien ook dat ze vorderingen hebben gemaakt. Zeker het is waar dat sommigen nog steeds niet op waarde worden geschat, maar door de cursus zien mensen hen ook als mensen met meer zelfvertrouwen en met meer capaciteiten. Direct en indirect is er dus sprake van een stukje verbetering van de samenleving en wel op een zeer wezenlijk punt, de erkenning van de waardigheid en de gelijkwaardigheid van personen met een verstandelijke beperking.
De CBR-trainingen zijn gedurende enige tijd 1 of 2x per jaar gehouden. Een aantal jaren was het niet mogelijk i.v.m. corona en om financiлle redenen. In 2024 werd weer een training gehouden in de maanden maart-juni. Zoals het er nu uitziet wordt in 2025 weer een training gehouden. In 2024 heeft Wilde Ganzen 33% van de training betaald en Camelia de rest. De doelstelling van de training past goed bij de huidige visie op de erkenning dat personen met een verstandelijke beperking net als anderen een volwaardige plaats in de samenleving horen te krijgen. Daarom heet de training "community based". Deze visie is te vinden bij VN-verdrag van rechten Oud-deelnemer CBR thuis aan het werk met etenswaar voor de markt

School voor buitengewoon onderwijs

Panti Asih heeft ook een school voor buitengewoon onderwijs onder zich. Deze school is niet zozeer praktijkgericht als de CBR-cursussen. Leerlingen wonen thuis en komen dagelijks naar school. Camelia betaalt mee aan de vervoerskosten. De school wordt betaald door het ministerie van onderwijs.

Retraitehuis



Panti Asih beschikt op eigen terrein over een retraitehuis dat beschikbaar is voor verhuur aan externe groepen en instellingen voor een meerdaags verblijf. Tijdelijke medewerkers zorgen dan voor maaltijden en schoonmaak.e